Sander Schreuder Architecten

4 Luxe eengezinswoningen | Dok11, Oud-IJmuiden

Opdrachtgever: BPD Regio Noord-West
In opdracht van JUST Architects
Het ontwerp is van Nesja Zahtila
Aannemer: HSB Bouw BV
Opgeleverd: 2024

Oud-IJmuiden

Na jaren graven en bouwen, met de stoommachine en met de hand, werden de indrukwekkende waterwerken, het Noordzeekanaal en de sluizen, geopend in 1876 door Koning Wilhelm III. Veel arbeiders en vissers kwamen hier wonen in Oud-IJmuiden, een toen nog knusse buurt midden in de havenactiviteiten.

Inmiddels is het gebied uitgegroeid tot een grootschalige industrieel haventerrein, wat momenteel aan een grondige vernieuwing doormaakt naar een dynamische woonomgeving met ca 550 woningen. De nieuwbouw van Dok 11 is een onderdeel van de vele ‘dokken’ en bestaat uit 4 luxe drive-in woningen van ca 120m².

Luxe eengezinswoningen

Deze 4 bijzondere eengezinswoningen liggen in een rijtje van 4 aan de zuidzijde van Oud-IJmuiden. Men parkeert de auto op de begane grond in de afsluitbare (inpandige) garage. Naast de garage bevindt zich de voordeur die via een entree (met toilet) leidt naar de garage en naar de daarachter gelegen ruime berging.

Op de 1e verdieping bevinden zich de keuken en de lichte woonkamer, met aan de voorzijde een lekker terras op het oosten. In de ochtend kan je hier heerlijk met een kop koffie zitten in het zonnetje. De 2 ruime slaapkamers en de badkamer met wastafel, toilet en douche bevinden zich op de 2e verdieping. Beide slaapkamers hebben uitzicht over de straat.

Natuurlijk is dit een eigentijdse en dus duurzame woning. Gasloos, zeer goed geïsoleerd, met vloerverwarming, combi lucht-water warmtepomp.

Het ontwerp

Het appartementengebouw ziet eruit als uit aaneenschakeling van organisch gegroeide straat, waar ieder zijn eigen gevel heeft. Hiervoor is bewust gekozen voor een afwisseling van horizontale en verticaal verband van verschillende gekleurde en gemêleerde gevelstenen en verschillende dakrand beëindigingen. De uitdaging zat in het zoeken naar de herhaling en goede plattegronden.

Het schetsontwerp van dit gebouw is aangeleverd, verder uitgewerkt en aangepast, om aan alle eisen, van het bouwbesluit, welstand, installateur, constructeur en de opdrachtgever te voldoen. Waarbij het ontwerp is blijven staan (als een huis). Daarna hebben we de tekeningen verder uitgewerkt zodat ze konden worden gebruikt voor de verkoop/ koper-aanneemovereenkomst.

Tijden dit proces kwamen de volgende punten naar voren:

  • Duurzaamheid & Degelijkheid
  • Uitstraling & Bouwkosten
  • Ontwerp & Maakbaarheid
  • Impressiebeelden & Contractstukken

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Sander Schreuder Architecten

Egeldonk 50

1103 AK Amsterdam

+31 (0)6 1026 4175

Architect @ Sander Schreuder.nl