Villa 228m² | Zonnestein 66, Amstelveen

BIM, Duurzaamheid, Nieuwbouw, Uitvoeringstekeningen, Verkoop tekeningen, Wonen

Opdrachtgever: BPD Regio Noord-West & KBK Bouwgroep & Ontwikkeling BV
In opdracht van JUST Architects
Het ontwerp is van Nesja Zahtila
Aannemer: HSB Bouw BV
Opgeleverd: 2020

Villa Zonnestein

Wonen aan Zonnestein betekent wonen in een ruime, luxe en duurzame vrijstaande woning. De zes moderne villa’s staan aan een rustieke en groene straat. Het woonoppervlakte bedraagt maar liefst 217 t/m 228 m², met twee badkamers, een walk in-closet en vier grote slaapkamers. Door de ruime glazen gevels aan voor- en achterzijde zijn de villa’s extra licht. Je auto parkeer je op eigen terrein, voor of in de garage. 

Het ligt vlakbij het gezellige Amstelveense Stadshart en op fietsafstand van het Amsterdamse Bos. Door de sloop van een schooltje aan Zonnestein 64 en een een gymzaal aan Zonnestein 66 ruimte vrij en hebben buurtbewoners hun specifieke wensen, in gezamenlijkheid met BPD en de gemeente Amstelveen, uitgewerkt voor de invulling van de twee stukken grond.

De wens van de buurt was dat de vrijstaande woningen niet hoger zullen zijn dan 3 bouwlagen, ver van de bestaande bebouwing vandaan komt te liggen en de kavels zijn afgeschermd van de omgeving. Daarnaast blijft het groen en de waterpartij in de buurt van de woningen zoveel mogelijk intact, wordt het aangrenzende groene park zo min mogelijk aangepast en blijft het wandelpad langs het nabij gelegen water in stand.

Het ontwerp

Het ontwerp bestaat uit zes grijs gemêleerde gevelstenen villa’s. Deze hebben een eigentijdse vormgeving met licht materiaalgebruik. Bijzonder aan de woningen is de extra brede beganegrond verdieping die mogelijk is door de brede kavels. Hierdoor kan de voorgevel voldoende terug liggen vanaf de straat, waardoor de volwassen bomen in het gebied behouden kunnen blijven. De wisselwerking tussen open en gesloten, het sterke lijnenspel en het gebruik van hout als 2egevelmateriaal zorgen voor een dynamische compositie. In tegenstelling tot de horizontaal ontworpen begane grond heeft de bovenbouw een verticale geleding.

Het schetsontwerp is aangeleverd, verder uitgewerkt en aangepast, om aan alle eisen, van het bouwbesluit, welstand, installateur, constructeur en de opdrachtgever te voldoen. Waarbij het ontwerp is blijven staan (als een huis). Daarna hebben we de tekeningen verder uitgewerkt zodat ze konden worden gebruikt voor de verkoop/ koper-aanneemovereenkomst en de uitvoering.

Tijden dit proces kwamen de volgende punten naar voren:

  • Uitstraling vs. Bouwkosten
  • Ontwerp vs. Maakbaarheid
  • Een gedetailleerd 3D model

Next Post

Previous Post

© 2022 Sander Schreuder Architecten

Egeldonk 50

1103 AK Amsterdam

+31 (0)6 1026 4175

Architect @ Sander Schreuder.nl