Waternet Regelcentrum | Weesperkarspel, Amsterdam

Bestekset, Interieur, Meubel ontwerp, Ontwerp studie, Renovatie, Sfeer impressie, Uitvoeringstekeningen, Werken

Opdrachtgever: Waternet
In opdracht van PD+P Architecten
Het ontwerp is van Peter Dautzenberg
Opgeleverd: september 2016

Het regelcentrum

Het regelcentrum van ca. 240m² is gesitueerd om de 2e verdieping, met een prachtig uitzicht over de Gaasperplas. Het commandocentrum is verantwoordelijk voor de toevoer van de helft van al het water van Amsterdam. Deze stond dan ook vol met apparatuur waaronder een 26m lange bedientafel. Maar met de innovaties in de techniek, werd alles kleiner en wordt nu alles van twee tafels met elk 6 schermen geregeld. De ruimte is nu veel te groot geworden.

Het ontwerp

De nieuwe indeling is zo ontworpen dat er later ook flexplekken en een vergaderruimte kunnen worden gemaakt. Zo kan de mooie ruimte nog beter worden benut.

Tijden het maken van dit ontwerp kwamen de volgende punten naar voren:

  • Licht en ruimte
  • Menselijk contact vs. beveiliging
  • Een frisse maar warme uitstraling
  • Een aangenaam binnen klimaat
  • Slimme en flexibele schil (beveiliging)

De beveiliging

De uitdaging in dit ontwerp zit hem met name in de flexibiliteit van de beveiligde ring. Deze afdeling is uiteraard extra beveiligd. Met het toevoegen van de extra werkplekken en vergadermogelijkheden, zouden er ook meer mensen over de vloer komen, die niet perse de juiste bevoegdheid hebben om bij de bediening te komen.

Dat deze ruimte ook echt toegankelijk wordt voor andere werknemers, is iets wat nog te discussie staat. Daarom hebben we de ruimte nu zo gemaakt, dat de beveiligde ring later kan worden verschoven, zodat deze kan worden verkleind, tot een deel van de ruimte. Zo kunnen mensen van de flexplekken, niet zomaar bij de bediening komen. Het klimaat systeem houdt hier ook rekening mee.

In geval van een calamiteit kan de ring worden vergroot en kan het tijdelijke extra personeel dat er rondloopt gebruik maken van de flexplekken en de vergadertafel. Daarbij is wenselijk dat de ruimte weer open en overzichtelijk is. Dit schakelen dient dus makkelijk en snel te kunnen gebeuren.

Next Post

Previous Post

© 2018 Sander Schreuder Architecten

Echtenstein 118

1103 AA Amsterdam

+31 (0)6 1026 4175