180 Appartementen | Compagnieweg en omgeving, Hilversum

Bestekset, Ontwerp studie, Renovatie, Sfeer impressie, Wonen

Opdrachtgever:  Woningcorporatie Het Gooi en Omstreken
In opdracht van GinArt Architectuur
Opgeleverd: december 2016

Het project

Het project betreft een renovatie van de gevel van 10 dezelfde woonblokken met 180 (sociale huur) appartementen. Elke straat heeft 2 a 3 blokken. Elk blok bestaat uit 18 appartementen en drie entrees. Deze blokken zijn begin jaren 60 gebouwd en in de jaren 80 gerenoveerd. Tot nu toe zijn er een aantal panelen in de kunststof kozijnen vervangen, elk net weer in een andere blauwige/ grijzige/ groenige tint, waardoor het geheel nogal rommelig en armoedig oogt. De kozijnen van de entrees zijn nieuwer dan die van de woningen, dus die blijven zoals ze zijn.

De renovatie

De renovatie bestaat voornamelijk uit het energetisch verbeteren van de woningen. Esthetische verbeteringen zijn er alleen waar het onderhoud noodzakelijk is. Dat zijn de kozijnen, de betonnen lateien, de balkons met de originele stalen balkonhekjes. Een wens van de klant was om de kozijnindeling te behouden, zodat de bewoners niet ineens gedwongen zouden worden om andere gordijnen of zonwering te moeten nemen.

Het ontwerp

Met de beperkende kaders hebben we voor het plan toch twee opties bedacht. Voor sociale huurwoningen leek het ons juist de uitdaging om er een nette/chique uitstraling aan te geven. Mensen die weinig te besteden hebben willen toch ook mooi wonen? In deze optie zijn de panelen met het uiterlijk van 3 verschillende houtsoorten.

Als alternatief, om de boel lekker op te frissen, zijn de panelen in heldere kleuren. Met een verloop volgens het kleur spectrum.

De klant vond de ene optie gewaagder dan de ander, maar beide opties vonden ze goed. Deze zijn voorgelegd aan de Commissie voor Welstand en Monumenten van de gemeente Hilversum, die ze beide heeft goedgekeurd. De definitieve keuze is aan de klant. Uiteindelijk hebben ze kozen voor de gekleurde variant. Deze optie had ook onze voorkeur, omdat we zo de appartementen meer een eigen identiteit konden geven. Elk blok heeft 3 kleurtinten, met 12 kleurtinten in totaal. Zo is het mogelijk om te zeggen ‘ik woon bij de gele deur’.

Vanwege een benodigde besparing zijn de 12 kleurtinten helaas, maar noodgedwongen, terug gebracht naar 6 kleurtinten.

Compagnieweg-1 Compagnieweg-2 Compagnieweg-3 Compagnieweg-4 Compagnieweg-5 Compagnieweg-6 Compagnieweg-7 Compagnieweg-8 Compagnieweg-9

Next Post

Previous Post

© 2018 Sander Schreuder Architecten

Echtenstein 118

1103 AA Amsterdam

+31 (0)6 1026 4175