Woonhuis 90m² | Schoutenstraat, Hoorn

Interieur, Ontwerp studie, Renovatie, Wonen

Opdrachtgever: Een jong stel.
Opgeleverd: november 2015.

De woning

Deze vrijstaande woning is gebouwd in de jaren dertig. Het heeft een mooi karakteristieke vorm, helemaal omdat hij haaks tussen de rijtjes huizen staat. Dit woonhuis is voor de aankoop op ons advies eerst bouwkundig gekeurd door een gespecialiseerd bouwkundig specialist. Daaruit bleek de woning ernstig verouderd, zo was er bij de begane grondvloer van hout deels al houtrot zichtbaar en deze vloer zou misschien nog 5 jaar meegaan. Niet fijn maar dit zijn zaken die je liever vooraf weet.

De vorige bewoners hebben in de jaren 70 de hele woning verbouwd en afgetimmerd, maar de afgelopen tien jaar is er eigenlijk niets meer aan het onderhoud gedaan.

Het ontwerp

Dit interieurontwerp is gemaakt voor een jong stel, die hun eigen kluswoning hebben gekocht in Hoorn. Als leidraad hebben we comfortabel leven genomen, met oog voor de toekomst. Dat zit hem in de degelijkheid en de levensduur van materialen maar ook in het gebruik van de ruimte. Het ontwerp begon met de vraag hoelang ze daar willen gaan wonen.

Comfortabel leven klinkt natuurlijk goed, maar wat dat betekent, verschilt natuurlijk per persoon. Dit hebben we samen onderzocht en zo kwamen de volgende punten voor de vrijstaande woning naar voren:

  • Een aangenaam binnen klimaat
  • Vernieuwde indeling van de ruimte
  • Contact met de straat vs. Privacy
  • Een toekomst bestendige woning

Bij het maken van het ontwerp is goed gekeken naar wat er al was. Slim omgaan met wat je al hebt levert meer op, financieel gezien maar ook qua energie en tijd. Het ontwerp houdt rekening met:

  • De bestaande structuren van de constructie
  • Toekomstige uitbreidingsplannen
  • Degelijkheid waar het gepast is
  • Slim en efficiënt gebruik van de beperkte ruimte.
  • Wat de opdrachtgever zelf kan doen (Do It Yourself)

Met het vooruitzicht dat de beganegrondvloer over 5 jaar vernieuwd zou moeten worden, heeft de opdrachtgever ervoor gekozen om dit meteen in het bouwproces mee te nemen. De vloer laten zitten zou later veel duurder uitpakken.

Tijdens een bouwproces is een onverwachte ‘tegenslag’ niet ongebruikelijk. Sterker nog, het is eerder regel dan uitzondering. Sander Schreuder Architecten denkt creatief mee aan een oplossing. Zo is er in dit geval voor een goed geïsoleerde renovatie vloer van beton gekozen die meteen is voorzien van vloerverwarming.

Hoorn Schoutenstraat-1 Hoorn Schoutenstraat-2 Hoorn Schoutenstraat-3 Hoorn Schoutenstraat-4 Hoorn Schoutenstraat-5 Hoorn Schoutenstraat-6 Hoorn Schoutenstraat-7 Hoorn Schoutenstraat-8 Hoorn Schoutenstraat-9 Hoorn Schoutenstraat-10 Hoorn Schoutenstraat-11 Hoorn Schoutenstraat-12

Next Post

Previous Post

© 2018 Sander Schreuder Architecten

Echtenstein 118

1103 AA Amsterdam

+31 (0)6 1026 4175