60 Appartementen | Schoolstraat, Hilversum

Renovatie, Sfeer impressie, Wonen

Opdrachtgever: Woningcorporatie Het Gooi en Omstreken
In opdracht van GinArt Architectuur.
Het ontwerp is van Regina Jacobsen in samenwerking met Frank Roodbeen.
Opgeleverd: september 2015.

Prinsenhof

Het seniorencomplex met 60 appartementen is eind jaren 70 gebouwd in het centrum van Hilversum. Het complex is ‘opgebouwd’ uit verschillende blokken, elk gemarkeerd met een zadeldak, die in elkaar zijn geschoven. Dit gehele complex was toe een flinke update.
Tijdens de renovatie werkzaamheden is door ons het idee geopperd de bewoners een nieuwe naam voor het complex te laten verzinnen. Tijdens de feestelijke afronding van het project is de nieuwe naam onthuld. Vanaf heden heet het complex ‘Prinsenhof’.

Het ontwerp

De buitenkant hebben we opgefrist. Het bestaande karakter van het gebouw hebben we benut in het ontwerp. Het metselwerk is gekeimd (geverfd) in een vijftal warme tinten. Met de variatie van tinten konden we beter benadrukken dat het is opgebouwd uit verschillende blokken met elk een eigen identiteit. Het binnenklimaat is met de renovatie ook verbeterd. De kozijnen en zonwering zijn vernieuwd, samen met de isolatie van de gevel en het dak. Hierdoor is de energie prestatie van het gebouw verbeterd maar is ook het comfort voor de bewoners toegenomen.

De balustrades van de balkons moesten ook vernieuwd worden. Voor het beeld hebben we ervoor gekozen om deze opnieuw van metselwerk te maken, maar deze uit te lijnen met de borstwering van het raam ernaast. Door een deel van metselwerk te maken is er veel minder inkijk dan bij een balustrade geheel van glas, wat een rommelig straatbeeld voorkomt maar vooral ook de privacy ten goede komt.

De (foto realistische) impressie beelden

Bij het maken van een ontwerp is de communicatie natuurlijk van belang. Het ontwerp van Regina Jacobsen is in samenwerking met Frank Roodbeen. Voor het uitwisselen van verschillende ontwerp ideeën, met elkaar maar ook met de cliënt, zijn er naast schetsen ook meerdere impressies gemaakt. Naarmate het ontwerp vorderde werden de beelden gedetailleerder en indien nodig ook realistischer.

De ‘foto realistische’ impressiebeelden van het uiteindelijke ontwerp zijn ook gebruikt voor de Commissie voor Welstand en Monumenten van de gemeente Hilversum, die het ontwerp heeft goedgekeurd. De beelden zijn daarna ook gebruikt om de nieuwe plannen toe te lichten aan de bewoners van het complex.

Schoolstraat-1 Schoolstraat-2 Schoolstraat-3 Schoolstraat-4 Schoolstraat-5 Schoolstraat-6 Schoolstraat-7 Schoolstraat-8 Schoolstraat-9 Schoolstraat-10 Schoolstraat-11

Next Post

Previous Post

© 2018 Sander Schreuder Architecten

Echtenstein 118

1103 AA Amsterdam

+31 (0)6 1026 4175